Dermatoskopija 

Dermatoskopija ili dermoskopija je bezbolna dijagnostička pretraga koja je obavezni dio pregleda madeža i predstavlja premosnicu između standardnog kliničkog pregleda madeža i histopatološke interpretacije madeža koji su operativno odstranjeni.

Što obuhvaća dermatoskopija?

Dermatoskopija obuhvaća pregled pigmentirane ili druge tumorozne promjene na koži ručnim dermatoskopom koji povećava promjenu od deset do dvadeset puta i omogućuje bolji uvid u raspored pigmenta, izgled površine i rubova.

Dermatoskopija nam omogućuje analizu pigmenta i strukture pigmentiranih promjena kroz slojeve kože, što je prostim okom nemoguće.

Na taj način dermatoskopija predstavlja prošireni standard vizualne dijagnostike madeža, i omogućuje nam pregled pigmentiranih lezija, a ne samo njihove površine. Dakle, dermatoskopija nam pruža drugu dimenziju dijagnostike pigmentiranih i nepigmentiranih lezija kože.

Kako pratiti pigmentirane lezije?

Suvremeni dermatoskopi omogućuju digitalno pohranjivanje slika u cilju praćenja pigmentiranih lezija, osobito kod osoba s velikim brojem madeža, kada se mora učiniti trijažiranje operativnih zahvata pigmentiranih promjena.

Vrijeme trajanja pregleda

Vrijeme trajanja zahvata je od 30 do 45 minuta.

Zašto je potrebna dermatoskopija?

Vrijednost dermatoskopije je upravo u ranijem otkrivanju promjena koje upućuju na određenu atipiju (odstupanje od normale) i primjenjuje se kod melanocitnih (zloćudnih) i nemelanocitnih (dobroćudnih) promjena kože. Na temelju dermatoskopskog pregleda može se donijeti odluka o operativnom zahvatu ranije nego što se uspije razviti promjena vidljiva prostom oku.

Share This